Osallistamisen sudenkuopat
Osallistaminen on olennainen osa asiakaslähtöistä kehittämistyötä ja palvelumuotoilua. Hyvin toteutettuna osallistamisella voidaan saada näkyviin todelliset ja rikkaat palvelukokemukset, sitouttaa sidosryhmiä yhteiseen työskentelyyn ja luoda yhteisiä ratkaisuja, jotka palvelevat aidosti eri osapuolten tarpeita. Osallistamisessa on kuitenkin useita sudenkuoppia, jotka voivat heikentää sen vaikuttavuutta ja kääntää hyvät tavoitteet tehottomiksi. Tässä kirjoituksessa käsitellään osallistamisen yleisimpiä haasteita ja virheitä – ja kuinka niitä voidaan välttää, jotta yhteiskehittäminen onnistuu aidosti.
Mitä osallistaminen tarkoittaa?
Osallistaminen ja yhteiskehittäminen ovat olennaisia ihmislähtöisessä kehittämistyössä. Palvelumuotoilu tarjoaa erinomaisia menetelmiä ja toimintamalleja, joiden avulla eri sidosryhmät voidaan tuoda mukaan ja osallistaa muutoksen suunnitteluun sekä aikaansaamiseen. Palvelumuotoilussa ihmislähtöisyys tarkoittaa, että kaikki ne, joiden elämään ja arkeen ratkaisu vaikuttaa, pääsevät osallistumaan suunnitteluprosessiin ja ilmaisemaan tarpeensa, joihin pyritään vastaamaan kehittämällä yhdessä toimivia ratkaisuja.
Osallistamisella tarkoitetaan avoimen kehittämisen puitteiden luomista, jossa ratkaisuja ei synny vain suunnittelijoiden toimesta, vaan ne muotoutuvat yhteisessä tekemisessä eri osapuolten kanssa. Osallistaminen on keskeinen osa yhteiskehittämisen onnistumista ja sitouttaa sidosryhmät kehittämiseen ja tavoitteiden saavuttamiseen.
Vaikka termi ”osallistaminen” on ajoittain kiistanalainen, erityisesti julkisten palveluiden piirissä se on vakiintunut puhekieleen. On tärkeää ymmärtää, että osallistaminen tarkoittaa laajempaa ajattelun ja toiminnan muutosta siinä, miten kehittämistä ja muutoksia viedään käytäntöön. Osallistaminen ei ole irrallinen tai yksittäinen osa kehittämistä, vaan sen tulee olla suunniteltu ja johdettu toimintatapa. Tavoitteena ei ole pelkästään osallistujien aktivoiminen, vaan kaikille mielekkään yhteiskehittämisen mahdollistaminen.
Osallistaminen tarkoittaa toimintatapoja, joiden avulla eri sidosryhmät otetaan mukaan kehittämään ja suunnittelemaan palvelua. Palvelumuotoilija on osallistamisen tapojen ja menetelmien asiantuntija.
Osallisuus puolestaan viittaa siihen, että osallistujat kokevat aidosti olevansa osa kehittämisprosessia ja pystyvät vaikuttamaan siihen.
Osallistaminen ja osallisuus tukevat toisiaan: osallistamisen avulla voidaan lisätä osallisuuden tunnetta, joka puolestaan parantaa sitoutumista ja palvelun laatua.
Osallistamisen sudenkuopat
Osallistaminen on parhaimmillaan voimaannuttava, opettavainen ja tuloksellinen prosessi. Mutta ihan helppoa se ei ole. Matkalla kannattaakin välttää tipahtamasta useisiin sudenkuoppiin, jotka voivat heikentää osallistamisen vaikuttavuutta ja kääntää hyvät tavoitteet tehottomaksi. Seuraavaksi kerromme sinulle kuusi tavallisinta sudenkuoppaa ja miten välttää ne.
Sudenkuoppa 1: Osallistaminen tehdään vain näön vuoksi
Osallistamisen tarkoitus tulee olla selkeä – se ei saa olla vain muodollisuus tai näön vuoksi tehty osio projektisuunnitelmassa. Jos osallistamiseen ei sisälly aitoa halua kuulla ja hyödyntää osallistujien näkemyksiä, on osallisuuden kokemus luultavasti pinnallinen ja epätarkoituksenmukainen.
Miten vältät sen: Muodosta osallistumisesta kokonaisvaltainen kokemus ja kerro avoimesti osallistujille, missä he ovat mukana. Hyödynnä käyttäjälähtöisyyttä osallistamisen suunnittelussa – miten osallistuminen olisi kaikille mielekästä ja tarkoituksenmukaista.
Sudenkuoppa 2: Osallistuminen ajoitetaan väärin
Osallistaminen on olennainen osa palvelumuotoilua ja yhteiskehittämistä, mutta sen tulee tapahtua oikeassa vaiheessa ja oikeista syistä. Jos osallistaminen tapahtuu vasta siinä vaiheessa, kun suunnitelmat ja ideat ovat jo pitkällä, osallistujilla ei ole todellista mahdollisuutta vaikuttaa. Aidosti vaikuttava osallistaminen tuo osallistujat mukaan alusta alkaen ja antaa heille mahdollisuuden vaikuttaa lopputulokseen.
Miten vältät sen: Osallistaminen täytyy tehdä oikea-aikaisesti, jotta se tuo todellista lisäarvoa kehittämistyöhön. Varmista, että osallistaminen tapahtuu tarpeeksi varhain, sinulla on mukana oikeat osallistujat ja osallistamisen tulokset tulevat käyttöön.
Sudenkuoppa 3: Osallistujien määrä korvaa osallistamisen laadun
Osallistamisen laadun tulisi olla määrää tärkeämpää. Julkisessa palvelukehittämisessä on joskus tarpeen varmistaa, että kaikki saavat mahdollisuuden osallistua, mutta suuri osallistujamäärä voi johtaa siihen, että osallistaminen jää pinnalliseksi ja tulokset eivät ole syvällisiä. Tällöin myös hiljaisempien yhteiskehittäjien tai palvelua ei käyttävien osallisuuden toteutuminen voi olla vaakalaudalla.
Miten vältät sen: Laadukas osallistaminen edellyttää keskittymistä syvälliseen vuorovaikutukseen ja ymmärrykseen osallistujien tarpeista sen sijaan, että pyritään keräämään mahdollisimman paljon pinnallisia mielipiteitä tai ideoita. Jos osallistettavia on laaja joukko, kannattaa erityisesti keskittyä suunnittelemaan, että missä vaiheessa kehittämisprosessia kukakin tulee mukaan ja millä menetelmillä.
Sudenkuoppa 4: Osallistaminen on liian palvelu- tai organisaatiokeskeistä eikä huomioi osallistujien arkisia tarpeita
Osallistaminen ei saa olla liian palvelu- tai organisaatiokeskeistä, vaan sen tulisi keskittyä osallistujien tarpeisiin ja kokemuksiin. Palveluntarjoajan tulisi olla aidosti kiinnostunut osallistujien arjesta ja siitä, miten heidän elämäänsä voidaan helpottaa. Jos osallistaminen keskittyy liikaa palvelun tai organisaation oman toiminnan yksityiskohtiin, se ei välttämättä tavoita osallistujien todellisia tarpeita ja jää tehottomaksi.
Miten vältät sen: Tiedosta milloin on kyse organisaation sisäisestä kehittämisestä, johon on tärkeämpää osallistaa työntekijöitä kuin asiakkaita. Huomioi tavat ja toimintamallit, joita organisaatiolla on osallistamiseen – kasvata näkökulmaa osallistamiseen niistä lähtökohdista. Osallistujat motivoituvat oman arjen parantamisesta, eivät organisaation ongelmien ratkaisemisesta.
Sudenkuoppa 5: Väärät menetelmät johtavat pinnallisiin tuloksiin
Osallistamisen menetelmät on valittava huolellisesti. Menetelmän tulee sopia kohderyhmälle ja tilanteeseen, ja sen on oltava riittävän syvällinen, jotta se tuottaa merkityksellistä tietoa. Esimerkiksi kyselylomakkeet tai yleinen keskustelu eivät usein riitä syvällisen ymmärryksen saavuttamiseen.
Miten vältät sen: Luovat ja vuorovaikutukselliset menetelmät auttavat tuomaan esiin osallistujien todellisia tarpeita ja näkemyksiä, jotka tarjoavat arvokasta tietoa kehittämistyöhön. Kokeile kuvaamiseen ja tekemiseen keskittyviä menetelmiä kertomiseen pohjautuvien menetelmien rinnalla.
Sudenkuoppa 6: Osallistujien rekrytointi ja ympäristön valinta laiminlyödään
Osallistumisen onnistuminen riippuu oikeiden osallistujien valinnasta ja siitä, missä ja miten osallistaminen toteutetaan. Jos osallistujien rekrytointi tehdään huolimattomasti, mukaan voi päätyä vääriä henkilöitä, jolloin osallistamisen tuottama tieto ei ole relevanttia. Lisäksi osallistamistilaisuuden ympäristön tulee olla osallistujille mahdollisimman helppo ja luonteva. Jos osallistujien odotetaan saapuvan tiettyyn paikkaan tiettyyn aikaan, voi se nostaa osallistumiskynnystä.
Miten vältät sen: Parempi vaihtoehto voi olla mennä sinne, missä kohderyhmän jäsenet jo valmiiksi liikkuvat tai oleilevat. Näin osallistaminen voidaan toteuttaa matalammalla kynnyksellä ja siten tavoittaa aidosti oikean kohderyhmän edustajat. Älä siis jää odottamaan, että osallistujat löytävät sinut, vaan löydä sinä heidät.





Sudenkuopista onnistuneeseen osallistamiseen
Osallistamiseen liittyy useita sudenkuoppia, jotka voivat vaarantaa koko kehittämisprosessin onnistumisen sekä latistaa intoa osallistamiseen ja osallistumiseen. Jotta osallistamisesta saadaan paras mahdollinen hyöty, osallistaminen täytyy tehdä aidosti ja oikeaan aikaan, oikeilla menetelmillä ja tarkoituksenmukaisesti kohderyhmälle. On keskeistä muistaa, että osallistamisessa laatu on määrää tärkeämpää, ja että osallistujia tulee käsitellä arvokkaina kumppaneina ja yhteissuunnittelijoina, ei vain palveluiden käyttäjinä. Onnistunut osallistaminen sitouttaa eri osapuolia ja luo palveluita, jotka aidosti vastaavat asiakkaiden tarpeisiin.
Osallistaminen voi mullistaa organisaation kehittämisen tapaa asiakaslähtöisyyden ja avoimuuden kautta yhä tuottavammaksi ja tehokkaammaksi. Kun osallistamista ja yhteiskehittämistä hyödynnetään, on oltava valmis tällaiselle muutosmatkalle. Palvelumuotoilu tarjoaa hyviä menetelmiä ja tapoja osallistaa kohderyhmiä mukaan kehittämiseen. Palvelumuotoilun avulla ns. ”hiljaista massaa” voidaan innostaa luovaankin kehittämiseen. Nopeat kokeilut ja palvelupilotit tarjoavat myös hyviä keinoja inspiroida ihmisiä vaikuttamaan oman elinpiirinsä kehitykseen.
Varaa maksuton tapaaminen ja jutellaan, miten voisimme olla avuksesi!
Piia Innanen
Johtava palvelumuotoilija, yrittäjä, toimitusjohtaja, Oulu
Essi Kuure
Johtava palvelumuotoilija, yrittäjä, TaT Rovaniemi